söndag 6 maj 2012

Race report - Kungsholmen runt 21 km

En fin dag för att springa, sol och skön temperatur, blev det trots att smhi hade varnat för 2 grader och regn några dagar innan loppet. Två utbrytare var på plats för att genomföra loppet, undertecknad samt storebror Bidevind.

Målsättningen för egen del var satt till rätt modesta 1:45 då det var första halvmaran någonsin. För Bidevind låg nog målet en 10-15 min snabbare givet att det strulande knät skulle hålla för påfrestningen.

Loppet gick, som namnet skvallrar om, två varv runt Kungsholmen. Första 6 kilometrarna var riktigt platta och gick från Rålambhovsparken längs norr mälarstrand, förbi stadshuset och bort längs karlbergskanalen. Efter att ha letat sig tillbaka till Rålis, tagit en tur runt Fredhäll så hade ett varv avklarats.

Jag hamnade längst fram i min startgrupp vilket skapade en märklig känsla i starten  (tänk Bernt Johansson från OS i Montreal). Detta ledde till att det gick alldeles för fort i början och jag lyckades inte sänka tempot förrens efter 2-3 kilometer.

Första varvet kändes riktigt bra, kände mig pigg och flera bekanta ansikten runt banan gjorde det enkelt att hålla ett bra tempo. Första milen gick på strax under 47 minuter, 3 minuter bättre än måltempot. Tyvärr hade det inte gått lika bra för Bidevind som passerades efter 11-12 km, knät hade tyvärr inte hållit hela vägen.

För egen del rullade det på bra i några kilometer till, hade stora förhoppningar på att klara av sub 1:40. Tyvärr gjorde sig magen påmind efter cirka 15 km med ordentliga hugg vilket gjorde det svårt att hålla sig upprätt och både tempo och löpsteg blev lidande. Några riktigt dåliga kilometer följde med ett lågvattenmärke på 5:30 min på en kilometer.

Mentalt var de sista kilometrarna riktigt tunga tills Rålis skymtades igen. Sista delen av loppet var en liten extraslinga runt Rålis som avverkades i bra tempo.

Precis innan upploppet, kanske 200 m från mål, sprang jag förbi en löpare som låg utslagen på banan med en massa folk runtomkring där några verkade genomföra hjärt-lungräddning. Det fanns inte så mycket för mig att göra i det läget så jag sprang vidare i mål. Sluttiden hamnade på 1:43:35.

Efter loppet var jag riktigt missnöjd med de tappade minutrarna de sista kilometrarna. Idag känner jag mig dock klart ödmjuk till det hela då jag fått veta att löparen som hade kollapsat innan mål tyvärr hade fått hjärtstopp och inte klarade livhanken.


7 kommentarer:

limpan sa...

Kul att det är några som tävlar! Bra gjort bröder! Hoppas det där jävla knäet fixar sig snart, Fredrik. Tror på en tid under 1.30 för dig när du är hel.

Berra sa...

Snygg insats, Andreas! Instämmer i Limpans förhoppning om att Fredriks skada ska fixa sig. Kommer att behöva ett gäng Utbrytare för att bära in mig på Stadion när det ska springas mara i sommar...

Berra sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Fredrik sa...

Är det jubileumsmaran eller "vanliga" som ska springas?

Berra sa...

Jubilee f min del.

Fredrik sa...

Kul, då blir det du, Limpan och jag

Munther sa...

Starkt Andreas och kul att läsa Race reporten.