lördag 25 februari 2012

Race report: American Birkebeiner 54km

Efter Gatineauloppet i Kanada begav vi oss till USA och med vår gigantiska amerikanska hyrbil styrde vi mot Hayward där American Birkebeiner - nästa lopp i Worldloppsserien gick.

Loppet startar i Cable och slutar i Hayward, där vi också bodde. Vi hade hittat vår lodge via ett Excelark som tävlingsorganisationen tillhandahöll och låg helt perfekt 2km från målet. Tyvärr fanns det ingen möjlighet att valla, inte heller på de officiella lokalerna.
Andreas kollar in målrakan

Organisationen för Worldloppet bjöd in alla wordloppsåkare till frukost. Det var vi och 100+ pensionärer som samlades för att dricka champagne, äta muffins och continental breakfast och lyssna på en del föredrag och Vegard Ulvang. I de anslutande lokalerna till frukosten hittade vi till slut ett vallarum så att vi kunde förbereda skidorna inför loppet dagen efter.

Champagnefrukost med Utbrytarna och pensionärerna

Vallning i ofantligt stort rum

Transporten till starten löstes genom att löpare från Hayward slussades med skolbussar till Cable. Där kunde man hålla sig varm i en stor lodge till strax innan starten och slapp stå och frysa kring en lägereld. Loppet startar liksom Gatineauloppet med startvågor var femte minut. Det ryktades att det skulle vara trångt i början varför vi när starten gick maxstakade för att inte hamna bakom någon långsam löpare, undertecknad gick ut som andra åkare i sin startvåg. Under loppet var det sedan fyra åkare som körde om, samtidigt kunde nästan hela andra startvåg och stora delar av största köras om under loppet, så vi drog efteråt slutsatsen att vi var felseedade.

Banan var grymt rolig att köra med mycket knixar och böljande upp- och utförslöpor som alla gick att åka skidor i, även den av amerikanerna fruktade "The bitch hill". En extra krydda var att skateloppet gick samtidigt, de första 25km eller så var banorna dock åtskiljda för att sedan förenas och gå parallellt hela vägen in till mål.

En härlig målraka fylld med folk avslutar loppet och fick också avsluta vår sejour i Nordamerika i jakten på stämplar i våra Worldloppspass.

Målgång American Birkebeiner

Sluttider och placeringar;
Bidevind 3:23:42 (placering 164 och i Birkebeinersammanhang eftertraktade 25% club (vinnartid + 25%))
Andreas 3:44:37 (placering 319)

Våra sammanfattade intryck av skidåkning i Nordamerika är att det finns ett ganska liten grupp utövare som föredrar skate och inte är speciellt bra på klassiskt när vi jämför med lopp i Europa där det varit betydligt högre snittkvalitet på åkarna. Så vill ni framstå som bättre åkare än vad ni egentligen är så missa inte chansen att testa Gatineauloppet eller American Birkebeiner.

1 kommentar:

Berra sa...

Sköna rapporter från de stora länderna i väster. Man blir lite sugen...
/Niklas