söndag 5 februari 2012

Race report: König Ludvig Lauf 50km (2012)

Årets första utländska lopp blev för egen del König Ludvig Lauf i Oberammergau. Flyg till München och därifrån en timmes bilresa och vi var framme på stället där vi skulle bo. Då visade det sig att de hade överbokat och att vi INTE hade tre sängar så som vi hade fått bekräftat. Som tur var så var det en liten tysk tant som hade en studio ledig och för samma pris, bara någon kilometer från målet. Perfekt!

Nummerlappar och allt annat var klockrent ordnat, vilket vi också förväntat oss eftersom vi var i Tyskland.

Oberammergau är inte mycket för världen som by och har fokuserat ganska hårt på krims krams, iaf det som vi såg. Däremot är omgivningarna helt otroliga med härligt höga berg och fina vidder. Det skulle bli härligt att köra skidor i den här miljön tänkte vi...

Sen såg vi väderprognosen för tävlingsdagen: -25 och ganska bra vindar stundtals och var inte lika förväntansfulla längre. Vi hade dock packat för sådana eventualiteter visa av erfarenhet från Tartu förra året.

Transport till starten skedde med bussar som åkte runt på varenda gata i byn och tog oss de tre kilometrarna till startområdet. Tyvärr fanns det inte någon möjlighet att sitta kvar i bussen och hålla sig varm, utan vi fick stå och hoppa på startlinjen till strax innan starten.Väl förberedda Utbrytare

Banan var kul att köra, men kylan gjorde det mer ansträngande än väntat. En stor del av loppet går i rolig barrskogsterräng och flera gånger är man ute på åkrar där vi kunde se de härliga bergstopparna som inringade tävlingen. Efter en ca 35-40 km kan man se målet och får då en skön känsla i magen, som snart förbyts när man kommer ihåg att det är en extra "rundning" på 10km+ som återstår innan man får glida över mållinjen.

På de få sträckor där vi kunde se andra åkare framifrån undrade vi ifall det inte var ett gäng snömän som gått vilse. Oavsett om folk hade ansiktshår eller inte såg de flesta ut som jultomten. Tyvärr gör inte bilden nedan verkligheten riktig rättvisa.


Vann gjorde Ahrlin på 2:16:35 (1), strax efter gled Bidevind in på 3:15:44 (282) och snart också Andreas 3:45:19 (569).

1 kommentar:

Andreas sa...

Det var faktiskt rätt kallt.

Anledning 1:
* Det fanns en längre uppförsbacke där jag körde på rätt bra och svettades.
* Efter uppförsbacken var det en nedförsbacke på ca 1 km.
* När jag kom ner till botten av nedförsbacken så knakade det när jag stakade - hela jackan hade frusit till is.

Anledning 2:
Trots munderingen förfrös jag mina öron - numera är öronmuffar min bästa vän