torsdag 18 februari 2010

Patria Direct Jizerska Padesatka 50

Iår styrdes Worldloppskosan mot Tjeckien och klassiska skidmarker vid namn Liberec.

Kim och undertecknad gav sig iväg med flyget mot Prag på lördag morgon den 9 januari.
Dagen efter skulle Patria Direct Jizerska Padesatka gå av stapeln.

Förra året var vi som ni kanske läst i Tartu Estland, en resa som gick totalt smärtfritt. Allt var itne lika enkelt denna gång.

Planet skulle lyfta kl. 8.00. Vi satt på planet i god tid men ett tekniskt fel gjorde att vi inte kom iväg förran efter 9.00. Men det var lugnt, vi hade gott om tid. Borde vara installerade på hotellrummet vid 4-tiden. Tjena!

När vi väl landade i Prag fick vi vänta på bagaget i ca en halvtimme. Av en ren slump fick vi se våra skidor vid nåt som tydligen kallades specialbagage. Men nu var vi i alla fall i färd mot hyrbilen. Där fick vi betala extra för vinterdäck, som om det inte vore självklart att det var vinterdäck. Tydligen inte.

Väl iväg hittade vi ganska enkelt till Liberec, en resa på ca 11 mil. Vi åkte till stället där vi hämtade nummerlappar, lämnade in skidorna för vallning och gick för att äta lite lunch.

Direkt efter lunchen tog vi bilen upp till starten för att vara säkra på att hitta på morgonen. Loppet gick i Bedrichov som ligger ca 12 km från Liberec upp i bergen. Det var inte helt enkelt att hitta och jag tror resan tog ca 45 minuter.

Väl framme spanade vi in var vi skulle parkera bilen, gällde att va på plats i god tid.

Tillbaka till vallaservicen för att hämta ut skidorna. Då har de inte börjat med dom och det kommer ta ca 3 timmar till. Suck! Vi gick in till nummerlappsutdelningen för att få en karta till starten och vara "säkra" på vägen på morgonen.

-Har ni p-tillstånd?
-Vaaaaaa????

Det var man tvungen att ansöka om via hemsidan flera månader innan. Hur faan skulle man kunna vetaa det? NU var buss enda alternativet. Finns det nåt vi kan göra? KOm tillbaka tid 7-tiden, om det är nån som inte hämtat kan ni ev få köpa ett tillstång. NU var kl. ca 18.

Vi åkte och checkade in på hotelrummet, som jag var övertygad om redan var betalt? Det var det tydligen inte, men jag bad att få kolla med hotels.com innan jag betalde. Vi fick världens minst skitrum, bad om ett nytt som var något bättre och större.

Tillbaka ner till anmälan igen. Nu jäklar. Vi slängde oss fram strax innan 19 och till vår glädje fick vi köpa ett tillständ för ca en hundring. Puh! Hämtade ut laggen och åkte för att få i oss lite middag.

Tog bilen nerpå stan, hittade ett hotel, där vi prakade på deras gästparkering. Trodde vi!

Gick in och åt en riktigt god pasta, tog va 45 minuter, ut till bilen igen.
Startar bilen, som på nåt sätt sitter fast. Jävla snö! Gasar lite extra, bilen flyttar sig ca 2 meter bakåt, men går inte att köra. Tittar ut och ser att vi en "clamp" på hjulet. Suck!

In till hotellet som ringer polisen för att ta bort denna clamp. Vi har alltså felparkerat! Shit, vad händer nu. Snuter kommer inom ca 15 minuter, kan inte ett ord engelska, undrar hur fan vi inte kan se lappen och satt på siorutan och själva clampen. Böter på ca 220 spänn och iväg. Kollade pass etc. men inga större represalier i övrigt hoppas jag.

Tillbaka till hotellet, nu var klockan 21. Änligen vila och sova!

Morgonen gick bra. Vi hade köpt egen frukost då hotellfrukosten öppnade för sent.

Loppet då??

Inleddes med 10 km stigning, på ett par skidor med absolut NOLL fäste. Vallat för ca 4-6 minus, nu var det 0-gradigt. Man fick småsaxa/springa i en mil. Det måste vända tänkte nog både Kim och jag. Resten av loppet gick hyfsat för min del i alla fall. KOm ytterligare en tuff stigning på 5 km, mellan 27-32km. Sista milen gick på ca 34 minuter.

Lindberg nöjd i mål på 3.46 (mitt i 6:e led)
Kim besviken i mål på 4.35

Vann loppet gjorde Oskar Svärd.

Precis som i Tartu fanns inga duschar efteråt. Vi tog oss tillbaka till Prag där vi bodde på hotell och fick ta oss en dusch till slut.

Dessförinnan fick vi svänga tillbaka till hotellet för att tydligen göra rätt för oss. Där glömde jag min väska i receptionen, när jag skulle byta till lite torrare kläder. Suck!! Tog sedan över 4 veckor innan jag fick väskan hemskickad.

PÅ det hela taget ett mycket bra lopp och en riktigt kul upplevelse!

Nästa år bär det av till DolomitenLauf alternativt La Transjurasienne.

Worldloppet skall vara fullbordat 2014 är målet!

Skida lugnt!
-Daniel & Kim!

Inga kommentarer: