onsdag 20 februari 2013

Race report KM skidor 2013

I kväll avgjordes årets första KM tävling i Ågesta. Som tur var hade vi inte samma väderförhållanden som för två år sedan då kvicksilvret var en bit under -20C. Ingen Utbrytare hade kontaktat tävlingsledningen innan start för att se ifall vi inte skulle flytta eller senarelägga starten.

Nytt för i år det nya poängsystemet som beslutades på årsmötet, vilket fått totalt 12 medlemmar att anmäla sig till tävlingen. Mycket glädjande och lovande inför resten av 2013, det kommer bli en spännande resa i år. Antalet deltagare i förhållande till poängen gjorde att Bergmans chansning på att dyka upp och därmed få sig några poäng till totalen nu inte var lika säker.

Det skulle senare visa sig att det inte ens räckte att genomföra hela sträckan för att få poäng.

Starten gick något förskjuten kring 19:10, dock utan Tomas som enligt utsago hade garanterat att han skulle vara på plats och hinna inhandla pannlampa. Han startade några minuter senare efter att övriga startfältet hade gett sig ut på banan med en start start.

Liksom föregående år skapade Bielke och Bidevind snabbt en lucka till övriga fältet. Bielkes skidor gled läskigt bra (hade han kanske tom vallat innan loppet?) och Bidevinds plan på att distansera Bielke tidigt gick snabbt om intet. Bakom tätklungan skapades några mindre grupperingar där bland annat Niklas och Limpan gjorde sällskap under första varvet om de inte också skymtade Munther.

Det för tävlingen avgörande rycket kom i saxbacken strax efter 7km på första varvet där Bielke gick ut för hårt och fick lite syreskuld, varpå Bidevind såg sin chans att skapa en lite lucka. Den luckan skulle hålla under resten av loppet även om han nervöst tittade bakåt länge.

Längre bak började Andreas att äta sig uppåt i placeringslistan och skulle när det var tre kilometer kvar passera Bielke i ett motlut (blir till att träna backar inför 2014). Strax efter Bielke och Andreas gled Wille in på en stark fjärde plats och tillskrev ödmjukt placeringen till sina fantastiska skidor. Därefter ramlade den ena Utbrytaren efter den andra in i mål. Sist in i mål kom Reinhammar, tyvärr räckte inte insatsen till poäng med det starka startfältet trots slutfört lopp - men det är ju kul att träffa kompisar och träna tillsammans också.

Tomas skulle ha gjort en topplacering ifall han hade startat med övriga tävlande då han kom iväg först några minuter efter den något försenade starten. Kan bli ödesdigert i slutsummeringen av 2013, återstår att se...

Sluttider och placeringar KM i Skidor 2013;

1. Bidevind 1:49:50 (10p)
2. Andreas +3:23 (8p)
3. Bielke +4:51 (7p)
4. Wille +7:18 (6p)
5. Kaz +7:42 (5p)
6. Tomas +9:19 (4p)
7. Munther +13:07 (3p)
8. Limpan +16:54 (2p)
9. Berglin +18:44 (1p)
10. Reinhammar +31:30 (0p)
DNF Bergman, Bergström

//Tävlingsledningen

Andreas samspråkar med Bielke om hur det avgörande
rycket verkligen gick till

Pallplats

4 kommentarer:

Munther sa...

Tack för ett bra arrangemang och kul att så många ställde upp. Nästa år skall skidformen vässas bättre för min del. Till dess: Stort GRATTIS till en väntad seger Frederik!
/ Munther

Bielke sa...

Grattis Fredrik! Kul att var med dig några km. Visst kunde spåren varit lite snabbare men för mig så var det ett enormt lyft att komma till Ågesta. Klart roligaste UKM i skidor hittills. Bra spår, många deltagare och bra väder. Nästa år ska flåset bättras på så jag kan hänga med till spurten. Hälsa och tacka åskådaren för visat intresse också.
/Bielke

Berra sa...

Grattis till seger och bra arr! Kul att det för en gångs skull var drägliga förhållanden under skid-KM, och minst lika kul att det var så stor uppslutning. Men hu va det ser ut att bli tufft att skrapa ihop poäng i år... /Niklas

Peter Kaz sa...

Starka insatser rakt över tycker jag. Bidevind börjar bli kusligt svårslagen, hur många raka KM Cup deltävlingar har han vunnit nu? Hur ska vi andra ta oss an denna förkrossande dominans?

Ett tack till Wille som jag tog rygg på i typ 2 mil. Jag provade gå förbi tre gånger men varje gång svarade han mer högre fart. För säkerhets skull så gav han mig heller inte chansen att spurta förbi då han ökade igen sista kilometern. Well Done!

Igår körde jag Kortvasan, 30 km på två timmar. Till min förvåning var spåren lite lösa, Ågesta GKs spår var bättre! Men Vasaloppet är ju nerför så kilomtertiden blev bättre.