onsdag 17 augusti 2011

Cykelvasan

Årets lopp gick i strålande väder. Loppet var fulltecknat (6000 pers) och välorganiserat, varumärket Vasaloppet höll måttet. Jag var nyfiken på hur sträckan skulle se ut på sommaren då jag enbart kört den på vintern tidigare. Utbtyrarkollegan Bo Mattsson dök upp i starten men hade problem med ena knät redan innan starten. Själva starten gick uppför bilvägen istället för i den traditionella vasaloppsbacken och det dröjde innan jag kände igen mig. Kändes som att drygt halva sträckan gick på vägar med en blandning av asfalt och grus vilket ju är lite synd i ett MTB lopp. Hur som helst var det kul att återse alla stationerna i sommarskrud Eversberg m fl.
Resultatet då? Jo, både bra och inte bra. I min startgrupp (grp 13 med 200 pers) så var vi fyra som tog ledningen, han som var först drog på något så in i norden. Jag såg det dock som ett gyllene tillfälle att få draghjälp på den inledande asfalten. Jag låg på mellan 170 och drygt 180 i puls och gav upp (snyft )i grusuppförsbacke strax efter Mångsbodarna. Fann därefter ett rimligare tempo och tyckte att det flöt på bra då jag passerade massor av långsamma åkare. OK, några enstaka åkare var snabbare än vad jag var. Nästan överallt gick det att köra om så det blev inga köer. Dessutom går det riktigt fort i nedförsbackarna. Med ca 35 km kvar gick kedjan av och det tog ca 30 minuter att jogga/gå/rulla fram till nästa station Hökberg där de kunde laga kedjan. Detta förlorade jag ca 20 minuter på. Målgången blev efter den obligatoriska slutsputen med maxpuls igen 3.55.54. Detta gav plats 97 bland 495 i klassen 50-54 år herrar.
Kommer jag köra igen nästa år? Inte självklart, det finns MTB lopp på närmare håll som innehåller mer av riktig skogskörning men om man vill se ett stort startfält så slår inget Vasaloppet.
/Peter

2 kommentarer:

Munther sa...

Tack för rapporten Peter. Alltid kul med lite inlägg.
/ Lars

Basso sa...

Bra kört Peter och skoj att läsa om. Jag hoppas kunna köra några MTB-lopp nästa år och kommer fråga dig som är rutinerad om tips.