fredag 16 augusti 2013

IronMan Zurich - Lite jobbigare och lite mer problem än man kunde hoppas

Tre utbrytare hade tidigt anmält sig till IronMan i Zurich och genomgått ett år av, i alla fall mentala, förberedelser. 

Uppsnacket inför racet började någon vecka innan loppet då det stod klart att väderprognosen pekade mot att det skulle bli över 30 grader under racet. Även vattentemperaturen var oroande nära gränsen för om man fick ha våtdräkt eller inte (24,5 grader). Sidan som visade vattentemperaturen i Zurich fick efter detta känna på hur en DDoS-attack känns... 

Väl framme i Zurich kändes det som att gå in i en vägg när man kom ut, det var verkligen olidligt varmt i solen. Utbrytarmentaliteten  om att även denna gång slå personbästa utbyttes relativt snabbt till jag-vill-bara-komma-levande-i-mål-attityd. Dagarna inför racet spenderades med förberedelser och genom att ligga i kallingarna under takfläkten :) 

Iakttagelser inför loppet: 
- Man blir rätt besviken när man får veta att man inte får ha våtdräkt
- Ett stort partytält kan även användas till bastu och inte bara Pre-race meeting om det är tillräckligt varmt ute
- Det var många trevliga svenskar på plats i Zurich
- Alla andras cyklar såg ut som rymdskepp
- Zurich är en riktigt fin stad
- "Caremelito"-glass är gott och intas helst med pizza varje kväll

Men loppet då? 

Simning

Redan vid sjusnåret på morgonen var temperaturen runt 25-28 grader, så på ett sätt var det skönt att slippa våtdräkten. Simningen genomfördes i Lake Zurich med start från en sandstrand. Trångt och jävligt i starten som sig bör var det också såklart. 

För egen del insåg jag relativt snart att det inte skulle fungera att crawla hela vägen efter att mer och mer kännt mig som ett bojsänke. Det fanns inget annat val än att brösta stora delar av sträckan. 

Alla utbrytare hade det tufft på simningen. 

Andreas: 1:29
Fredrik: 1:36
Limpan: 2:10

Cykel

Cyklingen genomfördes i två varv om 9 mil... väldigt enkelt kan beskriva banan som 3 mil rakt, 3 mil upp, 3 mil ner och med fantastiska vyer. 

Det var under cyklingen som man på riktigt började känna av den till slut 37-gradiga hettan... om det inte hade varit för att man dränkt hela kroppen med vatten vid varje station och för en rad snälla Zurich-bor med vattenslangar runt banan hade man nog kokat upp. 

Backarna var helt klart tuffa, men vad annat kan man förvänta sig när de fått namn som "The Beast" och "Heartbreak Hill"? Å andra sidan så skulle man ju ner igen också. Alla utbrytare satte livet till men modigast var Bidevind som kom upp i 75+ km/h.

Det var också under cyklingen som det tyvärr strulade till sig för Limpan ordentligt. Efter två punkor, trasig ventil på den andra slangen och ett idogt väntande på en servicebil gick det helt enkelt inte att komma i mål på cyklingen innan cut-off. Sjukt tråkigt! 

Cyklingen i värmen var överjävlig! Folk låg utslagna längs hela banan och vissa valde att gå i alla uppförsbackar... 

Fredrik: 05:53
Andreas: 06:10

Maran

Löpningen var klart snällare än cyklingen och gick i fyra varv på en slinga nere i Zurich stad. Fyra varv avverkades i någon form av trans för undertecknad. Springa till vätskestation, gå genom stationen drickandes, springa till nästa station -  för att sedan repetera detta ett 20-tals gånger. 

Värmen avtog som tur var succesivt och sista varvet kom det till och med lite regn. Benen kändes relativt pigga de första varven men samtidigt som regnet kom började musklerna i låren klaga. Det var svårt att börja springa efter stationerna men nu började också målet hägra... 

Till slut fick man svänga av upp på målrakan och höra "You are an Ironman". Fy fan va härligt!  

Fredrik: 04:18
Andreas: 04:32

Totalt: 
Fredrik: 12:00:06
Andreas: 12:29:18

Iakttagelser inför loppet: 
- Att göra en IronMan is da shit! 
- Att inte ta sig i mål pga cykelproblem är motsatsen
- "Caremelito"-glass är ännu godare efter loppet
- Flyg aldrig med AirBerlin, då kommer du varken hem eller får ditt bagage med dig
- Det är en skön känsla att cykla om folk på rymdskepps-cyklar
- Detta måste jag göra om! 

Summa summarum var det några riktigt roliga dagar i goda vänners lag! 

All heder till Limpan som inte viker ner sig och tillsammans med Fredrik kör IronMan i Köpenhamn till helgen! 

//Andreas

    

1 kommentar:

Munther sa...

Härlig läsning Andreas!