fredag 23 februari 2018

Race report KM skidor 2018

Det hela såg lovande ut inför start; 7 anmälda, krispigt väder och lite stjärnljus från himlen. Vädret och stjärnorna höll isig, men Lindberg och Reinhammar var tvungna att sent inpå start kasta in handduken.

Vi skulle kunna haft ytterligare bortfall om Moritz bara någon minut senare konstaterar att hans bilbatteri var urladdat. Nu hade han tur att övriga ännu inte lagt undan sina mobiler och kunde därmed bli upphämtad innan start.

På startlinjen fann den intresserade publiken;
Wille; som trots avdragna senor och gips på handen var redo för drabbning. Favorittippad.
Johan; som under eftermiddagen letat fram lite gammal utrustning på vinden, bl.a. stavar med klassiska ringtrugor. Fysmonster. Favorittippad.
Tomas aka ”Klistret”; som vanligt i god fysik form, men som inte använt skidorna sedan förra vinterns isföre. Favorittippad.
Moritz; som under säsongen har gått hårt in för sin uppladdning till Nordenskiöldsloppet. Favorittippad.
Bidevind; med en misslyckad vintersatsning so far, men snart med rutin som en Vasaloppsveteran. Favorittippad.

Loppet inleddes som brukligt när prolog uteblivit med ett mastervarv på Bisslinge konstsnöspår så att alla skulle känna till spårval och potentiella ryckbackar. Tidigt märktes att Johans stavar inte hade rätt längd för optimalt båltryck varför han snart distanserades.

På nästkommande varv gjorde Moritz en ansats att dra sönder fältet vilket lyckades. Bidevind tog rygg på honom och Wille försökte hänga med. Bakom sig lämnade de Tomas ”klistret” Westerlund och Johan ”för korta stavar” Widell.

Moritz lessnade på att dra och släppte fram Bidevind som drog tätklungan framåt i nästan tre varv. Strax bakom tappade Wille meter för meter under varje varv - det är som ni vet inte optimalt att staka med en gipsad handled. Inför varvningen på sista varvet smet Moritz förbi vid varvningskonen och la sig framför Bidevind. Det var loppets smartaste drag. Även om Moritz försökte att rycka i motlut och vid kurvor släppte Bidevind aldrig någon lucka. Eftersom mittenspåret inte var använt och erbjöd betydligt sämre glid än det använda ytterspåret skulle tävlingen avgöras på explovisitet och taktik.

Moritz var den bättre strategen och planerade fartökningar så att Bidevind inte skulle kunna nyttja motlut eller nedförsbackar till att gå om. På upploppet såg dock Bidevind sin chans när det låg en motionär och tog upp plats i spåret. Med förhoppning om att kunna stänga inne Moritz bakom motionären och utanför Bidevind gjordes ett försök till utbrytning men det kärva snön avslöjade försöket och Moritz kontrade snabbt och gick själv ut. Bidevind tvingades in i mittenspåret och Moritz på skatepisten och en jättarnas kamp pågick i 5-6 sekunder innan Moritz kunde kliva in i det snabba ytterspåret och kunde glida in en bråkdel av sekund innan Bidevind.

Taktiskt mycket välförtjänt seger.

Efter någon minut gled Wilhelm in och några minuter och koppar med blåbärssoppa och kexchoklad senare kom Tomas ”klistret” och Johan in. Tomas klagade lite på glidet och under hans fästzon fann vi också ett tjockt lager av snö. Starkt av Johan som slutförde med stavar från 90-talet som dessutom var 20cm för korta.




















Härlig tävling på platt och snabb bana. Taktiskt smart körning gav utdelning.

Placeringar och poäng
1. Moritz 10p
2. Bidevind 9p
3. Wilhelm 8p
4. Tomas 7p
5. Johan 6p




Inga kommentarer: