onsdag 2 mars 2011

40th Tartu marathon

Fyra tappra skidare skulle mäta sina krafter under Tartu marathon i Estland - Melto, Johansson d.ä, Bidevind och Johansson d.y. Endast de två sistnämda kom till start då de äldra skidarna föll bort tidigt av olika anledningar.


Äventyret började redan innan resan hade tagit sin start. Väderprognosen för Tartu talade sitt tydliga språk ett par dagar innan avfärd. Blicksilvret skulle stå på minus 26 grader Celsius vid start.


Den digra prognosen hotade inte bara våra ack så smäckra (!) kroppar utan också plånboken. Inköpslistan blev lite större än vad förutspått. Inköpen inkluderade:


* Glidvalla för snorkallt

* Fästvalla för snorkallt

* Extra underställ

* Tumvantar

* Ballaklava

* Skoskydd

* Tjockare strumpor

Lite fattigare men välutrustade bar det av mot Tartu efter jobbet på fredagen innan loppet. Väl framme i Tallin var det 26 minus och det väntade 17 mil i hyrbilen.


Tur i oturen hade vi lyckats få en ny Opel Vestra med en härlig V6:a. Detta skulle gå fort på de gamla spikraka stalinvägarna! Fort gick det, men inte så länge. Efter en ofrivillig fotosession med herr metallåda sjönk hastigheten till en mer laglig variant. Runt ett på natten nådde vi dock helskinnade Hotel Dorpat i Tartu.


Dagen före loppet spenderades med den sedvanliga rutinen. Hämtning av nummerlapp, inköp av de sista atteraljjerna och testning av skidor. Även målgången studerades så att spurten skulle sitta perfekt på tävlingsdagen.


Eftermiddagen spenderades med massage på hotellets spa och lite välbehövlig vila. På kvällen bjöds det någon form av pastabuffé i hotellets restaurang. Kvällens behållning var dock de två finnar som gjorde oss sällskap till bordet. Både två hade två tre tomma ölkaraffer framför sig och den ena gentlemannen var märkbart berusad. Det visade sig dock att samma herre var inne på sitt andra Worldlopp, hade tävlat mot Ottosson och CO i sina glansdagar i både Vasaloppet och andra långlopp. När vi sedan gick mot sängs såg vi samma man stå och röka som en borstspindare. Vi insåg båda två i samma ögonblick att vi både två skulle spö av denna man dagen efter. Kontrasterna har sin skönhet ibland.


På tävlingsmorgonen avnjöts frukost på hotellet, vi gjorde oss redo för avfärd och gick en femminuterspromenad till bussen som skulle ta oss till starten.


Väl framme vid start var det så snyggt ordnat att vi kunde sitta kvar i bussen fram till start. Även fast det inte var så kallt som befarat (-22) så var det ändå skönt att sitta i värmen fram till ca 20 minuter innan start.


Starten gick till slut i samband med att solen började titta fram - det var skönt att äntligen komma iväg. Den första milen var det rejält trångt och böljande åkning med stakning och diagonal om vartannat. De tre nästkommande milen var en stakningsspecialist mardröm - ett böljande landskap med en blandning av korta nedförsbackar och något längre diagonalbackar. Vätskekontrollerna var relativt glest imellan i början medan de kom oftare i slutet av loppet - riktigt fint. De hade till och med Ekströms blåbärssoppa. Tråkigt nog visste inte esterna vad en visp var för något så det var blåbärssoppa med blåbärspulverklumpar som bjöds.


De sista två milen liknade mer Vasaloppet, relativt skön stakning i svagt medlut. Efter en härlig dag avslutade vi både upploppet med "kaninhopp" och tog de viktigaste placeringarna på målrakan…


Resultat:

Bidevind: 4h 11 min (4:00 min/km) och placering strax över 1000 (av 6000)

Johansson: 4h 42 min (4:30 min/km och placering runt 18001 kommentar:

Basso sa...

Bra rapporterat som alltid -låter som att det var plågsamt kallt.

Nu ser jag fram mot rapport ang Vasaloppet också - många fina insatser där.

/Krister