söndag 16 september 2012

Årets KM i löpning,

Det var 100%-ig uppslutning från deltagarna på prologen; Kaz, Bidevind och Reinhammar. Vi stod alla taggade 18:00 och redo att springa dom 14,9 km i skogarna mellan Harbro och Lida. Det tunna startfältet hade ju redan gjort Fredrik till totalvinnare av Le Barodeur men vi andra var där för att utmana på grensegern.

Peter och Fredrik hade ju imponerat på mig stort i prologen genom att snacka sig igenom loppet medan jag hade blodsmak - jag siktade därför in mig på att ta min första bronspeng i ett KM, viktigt att hitta sina egna motivatorer. Med enbart 9 poäng på dom första tre grenarna var ju totalsegern oåtkomlig för mig.

Första kilometern är en enda backe och det var tydligt att Bidevind hade tänkt sig en hård öppning för att splittra fältet - inget snacktempo alltså, och han fick direkt en lucka på 10m med mig som tvåa. Här gjorde nog Peter sin första strategiska miss för dagen, att lägga sig efter mig. När han på toppen av backen frågade hur fort det gick stönade jag fram 4:56 med blodsmak i munnen. En för tuff öppning för mig och jag fick dra av på tempot.

Peter gjorde då det ända rätta, fintade mig i en kurva och återtog andraplatsen, men Fredriks ledning var då redan 50 meter och ökande. Under de nästa tre kilometrerna är banan lite mer böljande och jag såg ibland ryggarna på mina medtävlande långt där framme men när vi passerade 4k hade jag sett dom för sista gången på länge, mycket länge...

Det var en fin dag och jag njöt av dom fina spåren men var nöjd med att kunna tuffa på i 5 tempo trots ett ihållande håll och någon konstig kramp i axeln. Intalade mig att det var bra att ta det lite lugnt inför halvmaran och att jag ändå vann över Limpan, Munther och alla andra.

När jag efter 1:14 kom fram till mål så väntade Fredrik Bidevind i ensam majestät som den rättmätiga vinnaren av Le Barodeaur på den imponerande tiden 1:05:48.
Hans första fråga var – Har du sett Peter?

Vi kom överens om att han måste sprungit fel då ingen av oss sett Peter. Vi firade våra respektive framgångar några sekunder sen började vi undra var Peter tagit vägen.

Det enda man skulle komma ihåg angående banans dragning var att vid tavla 21 tar du av mot tavla 5. (Värt att säga till alla som inte varit i Lida att tavlorna är stora 2x2m med kartor så inget man missar.) Vi spekulerade i om det fanns några stället mot slutet där man skulle kunna tagit fel men var överens om att då ska man ha väldig otur...

15 minuter senare kommer Peter lunkande in mot mål med ett leende på läpparna.
 - Jag missade att svänga vid 21! Nytt personligt rekord i distans: 17,9km tjohoo!!!

Då termometern dragit sig ner mot 10’ frös vi, så vi tackade varandra för ett väl genomfört lopp och sa -På återseende Utbrytare!

Resultat KM löpning:

1.  Bidevind – 1:05:48
1.  Reinhammar – 1:14:39
2.  Kaz – 1:30:00 (17,9km)

Stort Grattis Fredrik till totalsegern och en imponerande segersvit på deltävlingarna!!

4 kommentarer:

Berra sa...

Instämmer i stort grattis til Bidevind le Baroudeur! Snyggt kämpat av er andra som kom till start och mål också, även om det verkar vara sisådär med orienteringskunskaperna på sina håll... ;)

Berra sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Munther sa...

Grattis Bidevind. Fantastisk stark säsong och jag tvivlar på att någon kommer att dominera KM så som du gjort i år de kommande säsongerna!
Bangade själv ur sista deltävlingen för att ladda ordentligt inför Sthlm halvmarathon, men fick tyvärr kasta in handduken till den med pga sjukdom. Kändes surt för löpformen har känns bra fram till nu. Siktar dock på att ta revanch på Lidingöloppet om några veckor ...
För er som inte sett det kan jag meddela att min kollega på Maquet tillika medlem i Utbrytarna, Tomas Westerlund, presterade ett kanonlopp på Sthlm halvmarathon där han missade 1:30 drömgränsen med bara några få sekunder. Imponerande!

Fredrik sa...

Tackar ödmjukast för gratulationerna

Härlig tid av Tomas i helgen, du ser ut att bli svårslagen på löpningen. En fundering bara - sedan när dög inte 15km KM som uppladdning för ett mindre viktigt lopp?