onsdag 29 juni 2011

KM i simning 2011 avgjort!

Ännu en gång var det perfekta förutsättningar vid Rösjöbadet i Täby. Ca 22 grader i vattnet, strålande sol och nästan fullt på läktarplats. Tyvärr blev delar av publiken lite väl upphetsade och envisades med att vilja vara nära sin idoler under tävlingen genom att simma och röra sig innanför banmarkeringarna. Några större incidenter uppstod dock aldrig.

Att nivån på denna deltävling är på väg stadigt uppåt råder det inget tvivel om. Redan före start kunde man se att stora delar av fältet skaffat sig den bästa utrustning som marknaden kan erbjuda i form av heltäckande gummidräkter. Vilka som var "godkända" respektive "icke godkända" har vi dock inget svar på. Kanske vi bör skaffa en kontrollant.

Till själva tävlingen. Att Kim skulle rusa iväg i starten var väl ingen överaskning direkt men att han skulle hålla så bra som han gjorde överaskade nog på en del. Att han är en duktigt bröstsimmare visste vi men att han orkade med ca 70% crawl den gång visar på både teknisk och fysisk utveckling. Att Krister, efter gedigen crawlutbildning under vintern, skulle vara med i toppen var heller ingen överraskning. Den som definitivt utvecklats mest under året är ändå Limpan som från näst intill vertikal i vattnet nu flöt näst intill horisontellt! Detta innebar att undertecknad i det närmaste drunknade av förvåning när han vid varvningen blev utträngd och påsimmad av densamme! Frågan är också hur mycket som var fysisk och teknisk utveckling och hur mycket som var den nya hajdräkten. (Förmodlingen köpt på svarta marknaden då de numer är förbjudna.) Själv påstod Limpan att dräkten gjorde ca 50%. Förmodligen var det mycket mer. Undertecknad hade, i vilket fall som helst, ingen chans att hänga på.

I täten utkämpades, enligt uppgift, en ganska hård fight mellan Krister och Fredrik B. Både verkar mycket väl förberedda inför Iron Man. Till slut vann dock Fredrik ganska konfortabelt. Tiden var också tävlingsrekord (Tror vi, ca 19 min 30 sek.). Det skall dock tilläggas att även dessa två hade någon form av gummidräkter. En stor eloge till Bosse som utan gummidräkt och med stor del bröstsim klämde sig in på 4:de plats utan gummidräkt.

I botten kämpade Peter och Niklas om sista platsen. Övriga deltagare kunde avnjuta en mycket spännande spurtstrid sista 50 m. Niklas gjorde nog ett misstag när han i sin iver att undvika sistaplatsen försökte med att par ödestigra crawlarmtag. Peter kunde då sträcka ut och avgöra på sista 30 m.

Ett stort grattis till Fredrik och tack alla andra för en väl genomförd tävling. Publiken såg lyrisk ut även om dom inte sa så mycket utan mest stirrade förstummade.

Resultat

1. Fredrik Bergman
2. Krister Bergström
3. Kim Quarnström
4. Bo Mattsson
5. Daniel Lindberg
6. Per Bielke
7. Peter Kacinzcy
8. Niklas Berglin

4 kommentarer:

Fredrik sa...

Härlig sammanställning av tävlingen, nästan som att man varit där själv och tittat.

//Bidevind

Chairman sa...

Tack för ett bra ref Bielke! Och för ett bra arr! Jag är faktiskt lite benägen att hålla med och är öppen för en debatt om det här med våtdräkt eller ej. Klart är att våtdräkt är tillåtet vid sim tävlingar i Sverige i öppet vatten åtminstone upp till till 24-25 grader. Då vi såg våtdräkter redan på KM förra året och i mitt fall var jag väldigt intresserad av att prova min dräkt innan IM och var således inte intresserad av en debatt i frågan inför KM... själviskt men ärligt. Men kan tycka att vi åtminstone vid årsmötet gör ett officiellt beslut om våtdräkt eller ej. Jag kan nog tycka att det är på plats då de flesta som simmar Vansbro kör i våtdräkt och vill naturligtvis träna med sina på under KM. Hursomhelst, tack för en bra tävling / bergman

Bielke sa...

Är egentligen inte så kritisk. Det känns bra att ha något att skylla på!

Fredrik sa...

Poängställning i KM uppdaterad enligt input från Bielke