måndag 20 februari 2017

Resultat KM skidor 2017

Inte sedan 2013 har det varit så många taggade Utbrytare som dykt upp till start på årets första KM tävling. Trots ett sent avhopp från veteranen Bielke stod sex medlemmar på startlinjen. Bröderna Moritz och Bidevind hade också raggat upp en tillförordnad tävlingsledare/coach som stod och gav mellantider vid varvning.

På startlinjen kunde åskådarna med glädje se att en av våra grundare Bergman, som inte åkt skidor sedan Dackefejden, stå redo för start. Bergman, Tomas och Lindberg har inte stått på startlinjen i KM sedan 2015 och det märktes en tydlig anspänning innan loppet. Hade Tomas verkligen fått bort allt klister på skidorna sedan förra årets Vasalopp (det krävdes aceton för det)? Hade Lindberg med två skidlopp 2016 lyckats formtoppa sig och kom Bergman ihåg hur man åkte skidor? Det skulle snart visa sig. Förra årets kombatanter Moritz, Wille och Bidevind försökte alla skriva ner förväntningarna inför start, även om Moritz vid flera tillfällen under våren ordnat med barnvakt på dagtid för att kunna förlägga försäsongen på Granåsen.

Tävlingsledningen informerade om bansträckning (kör 10 varv på den här 2km långa banan) och Wille som varit ute och rekat innan start informerade om farligt skarpa kurvor. Brödernas far hade också testkört banan på förmiddagen och delgav sena vallatips för vilsna deltagare.

Det beslutades om ett mastervarv för att säkerställa att ingen genade så som tidigare skett på dessa tillställningar. Efter avslutat varv hade Lindberg tappat byxorna och tvingade övriga att vänta på att dessa skulle dras upp och knytas fast vid buken. Redan efter ett varv syntes tydliga tendenser på loppets utveckling med en tätklunga av Moritz, Wille och Bidevind där Bergman, Lindberg och Tomas jagade tätt bakom.

För Bergman slutade loppet i krasch i ca 65km/h redan på varv två i en av de aviserat skarpa kurvorna. Kraften när han slungades ut i skogen och nästan träffade ett träd blev för stor för bindningarna som gick sönder och han tvingades att motvilligt avsluta sitt deltagande och traska tillbaka till målet.

Wille och Lindberg lyckades ramla både en och två gånger, dock utan större fadäser. Under det första varvet gjorde Moritz och Bidevind ett ryck och distanserade Wille med några sekunder. En klassisk utbrytning som sig bör i detta sällskap. Bakom tätklungan kämpade Tomas och Lindberg om placeringar, åtminstone en liten stund varpå Lindberg snart inte såg ryggen på Tomas.

Moritz lekte med Bidevind under de återstående åtta varven för att vid en felbedömning av Bidevind på åttonde varvet göra ett föredömligt ryck i motlutet och skapa sig en lucka - som han sedan höll och drygade ut under de sista två varven. Inte sedan 2011 då Lars Munther var i sitt livs form och vann skidtävlingen har tronen varit hotad. De som var med ikväll kommer att minnas detta tronskifte på samma sätt som då Wassberg piskade Juha Mieto.

Stort grattis till Moritz som vann lekande lätt och leder totalställning i årets KM. Starkt kämpat av alla och som vanligt uppvisade Lindberg ett fantastiskt pannben hela vägen in i mål.

6. Bergman DNF (5p)

Alla som fortfarande njuter av sockerrusher njöt av varm choklad, översockrade bullar och kexchoklad efter loppet.

Tävlingsledningen vill rikta ett stort tack för bra uppslutning, bra varvreferat och härliga påhejanden vid varvningen!